Gönen ilçesi günümüzde kendini ispatlamış, isim yapmış ve şifa bulmaya gelen ziyaretçilere en iyi derde devam olmuş şifa merkezlerinden bir tanesidir. Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylı olan şifa merkezinde bulunan termal suların ünü ve merak edilişi tüm dünyaya yayılmış durumunda. Gönen kaplıcalarının içerisinde sağlanmış olan kaplıca sularının iyi gelmiş olduğu rahatsızların en başında bir çok kişinin derdi olan romatizma ve eklem ağrıları gelmektedir. Bel ve boyun fıtığı, ameliyat sonrası onarma süreci, ortopedik ve nörolojik rahatsızlıklar gelerek kaplıcaların sağlığı en iyi şekilde iyi geldiği gösterilmektedir. Bu dünyaca ünlü suyun nasıl oluştuğuna ve geliştiğine bakacak olursak dünyamızın ortasından gelen ve atmosferi ilk gören su gerçek olarak orijinal, doğal kaplıca suyudur. Hastalıklara iyi gelen ve şifa sağlayan sulardan biridir. Gönen Kaplıcaları olarak bilinen ilçede bulunan termal kaplıcalarda hizmet veren işletme 70.000 m2 lik bir park ve yeşillikler ile kaplıcalara ayrı bir hava katmaktadır. Şehrin merkezine 300 metre uzaklıkta olan kaplıcaların işletilmiş olduğu otel Yıldız Kaplıca Oteli olarak bilinen otelde 207 oda 400 yatak, diğer bir otel olan Yeşil Derman Otelinde ise 116 oda 239 yatak bulunmaktadır. 3. Otel olarak hizmet veren otelde ise 57 oda ve 114 yatak toplamda 380 oda 753 yatak bulunmaktadır. 160 odalık banyo kabinleriyle birlikte Osmanlı ve Bizans döneminden kalma Türk Hamamı, herkes tarafından kullanabilen yüzme havuzları, 200 kişilik özel amaçlı salonları, tedavi havuzları, rehabilitasyon merkezleri, sauna, Amerikan Bar, Disko, Bahçe Bar, 400 kişilik lobi, ziyaretçilerin oynayabileceği oyun salonları birbirinden farklı oyun alanları bulunmaktadır. Şehir’in içerisinde bulunan işletmenin sıcaklığı ise Jeotermal Enerji ile sağlanmaktadır.
Gönen ilçesinde bulunan tarihi kaplıcaların çok eski bir tarihi bulunmaktadır. Kaplıca Mısırlılar, Romalılar ve Bizanslar tarafından kalma zamanlardan işletilmektedir. Yöre civarında yapılan kazılarda ele geçirilmiş olan tarihi eserler, şuan da ziyaretçilere açık olan Gönen Açık Hava Müzesinde bulunmaktadır. Kaplıca sularına 275 metre derinliğinde kaptaj yapmış ve atmosfer sularından ayrılan yapılar bulunmaktadır. Bu sebeplerden ötürü kaplıca suları dünya üzerinde çok az sayıda rastlanmış saf, temiz ve özelliklerini bitirmeden kalmıştır. Banyo sıcaklığı yaklaşık olarak 73 C olup, hem banyo hem de içilmek suretiyle ihtiyaç görmektedir. Oluşan su buharını içinize çektiğiniz andan itibaren müzmin üst ve alt solunum yolları iltihaplanmaları, mineralli suların içilmesi ve mide, 12 parmak ülseri, hazımsızlık, safra kesesi tembelliği, kalın bağırsak spazmları gibi bir çok hastalığa şifa kaynağı olabilmektedir. Banyo sırasında ise vücudunuza almış olduğunuz su her çeşit romatizma, kireçlenme, ruhsal sıkıntılara bağlı olarak ağrı ve huzursuzlukların kadın hastalıklark tedavisinde, karın ameliyatları ve ortopedik ameliyat sonrası dönemlerinde yararlanılmaktadır.
Türkiye’nin önemli kaplıcalarından biri olan Gönen Kaplıcaları, Türkiye’nin en iyi 10 kaplıca arasına girmektedir. Siz değerli ziyaretçilerin önemli bir hastalıkları var ise tümör, sarılık, nefrit, aktif ülser, kanamalı, ateşli ve enfeksiyonel bir hastalığınız var ise uzman bir doktordan fikir almadan bu kaplıcalara gitmeniz pek de doğru değildir.
Suyun Sıcaklığı Yüksek Bir Derece
Gönen çayı kenarında bulunan kaplıcalarda kullanılan suyun sıcaklığı tam tamına 78 derece. Hipertermal ve hipotonik bir maden suyu olan ve içinde sülfat, klorür, bikarbonat ve sodyum içermektedir. İçme ve banyo kürleri olarak yararlanılmaktan olan kaplıcalarda bir çok hastlığa en iyi şekilde tedavi görülmektedir.
Dünya üzerinde en az rastlanır bir biçimde saf, temiz ve özelliğini hiçbir zaman kaybetmeden kalmış kaplıca suları, kronik alt ve üst solunum yoluyla hastalıklarda etkili olarak davranılmaktadır.
Antik çağda Asepsu olarak bilinen Gönen Kaplıcaları, birçok Roma ve Bizans İmparatorlukları döneminde tedavi merkezleri haline gelmektedir. Kaplıca çevrelerinde bu döneme ait mozaikler ve termal tedavi yöntemleriyle ilgili araç ve gereçler bulunmaktadır.
Gönen’e Ulaşım Alternatifleri
İstanbul’dan yola çıkarak Deniz Otobüsü ile: 1 Saat 45 dk.
Yalova-Bursa-Karacabey-Bandırma-Gönen
Ankara’dan; Polatlı-Sivrihisar-Eskişehir-Bozüyük-İnegöl-Bursa-Karacabey
Bandırma oradanda Gönen Kaplıcaları
İzmir üzerinden; Bornova-Manisa-Akhisar-Balıkesir-Susurluk-Bandırma-Gönen
Gönen-Bandırma 40 km.
Gönen-Dağ Ilıcası 13 km.
Gönen-Denizkent 26 km.
Gönen-Bursa 150 km. .
Gönen-İzmir 302 km.
Gönen-Truva 160 km.
Gönen-Ankara 538 km.
Gönen-Balıkesir 114 km
Gönen-Çanakkale 145 km.
Gönen-İstanbul 381 km.